Gör det själv - Fiskbensparkett

Fiskbensparkett - steg för steg

1. Förberedelse av undergolv

Gör rent ytan där golvet skall monteras, dammsug noga så det inte ligger ett tunt dammlager som kan förhindra limmet att fästa mot undergolvet.

Draghållfastheten i undergolvet är väldigt viktigt när man förankrar all sorts trägolv i undergolvet. Läs mer om det i läggningsanvisnigarna vår besiktningsman tagit fram under flikendokument. Sedan 2017 gäller 2.0MPa för hellimade massiva trägolv

2. Mätning av fris

Den vanligaste metoden att installera ett fiskbensparkett golv är med fris. Frisen bygger vanligtvis 272mm eller 340mm ut från vägg, Det är viktig att lämna mellanrum till vägg så parkettgolvet har rätt förutsättningar för att växa.

Börja med att hålla tumstocken mot väggen och markera 272mm + rörelsemån runt om hela rummet så du får en inramning längst väggarna, Här kan det vara till hjälp att använda ett snörslå.

3. Planering av fiskbensmönstret

Nu när inramningen är klar som markerar vart frisen kommer att hamna är det viktigt att mönstret hamnar rakt och att man får någorlunda lika stora parkettstavar på vardera sida av väggen. Små bitar blir mindre snyggt men i vissa fall finns det inga andra möjligheter.

Lägg därför ut stavar som bilden illustrerar och flytta i sidled tills du är nöjd.

Markera en rak linje på undergolvet så det blir enkelt att få ut en rak plog!

4. Första raden ”plogen”

Ta en högerstav och en vänsterstav och sätt ihop dom med varandra, upprepa detta tills plogen är klar. var noga att dom överlappar varandra och är exakt ihopkopplade. Om plogen får springor kommer resten av fiskbensparketten att påverkas. Tänk på att inte limma allt för brett utan håll dig innanför stavbredden. Stavarna skall inte limmas mot varandra enbart mot undergolvet. När plogen är klar låt limmet härda och fortsätt med utfyllnaden nästkommande dag.

5. Fyll på med stavparkett

De här jobbet är relativt enkelt, nu gäller det bara att inte få springor och att fylla ut fiskbensparketten så den överlappar den inramning vi gjorde i moment 2. Mätning av fris.

Tänk på att inte limma förbi denna markerade linje då vi ska såga bort överlappet. Limmet sitter hårt och det kan vara riktig såvrt att få bort en ekstav som är förankrad i undergolvet.

Parkettgolvet & limmet behöver nu så till nästkommande dag.

6. Markering av fris

Nu upprepar vi moment 2 fast vi markerar på fiskbensparketten. Därefter tar vi fram sänksågen och styrskenan för att kapa av överskottet.

Eftersom stavparketten kommer med not och fjäder behöver vi då fräsa in en not i fiskbensmönstret Det gör vi med en överhandsfräs med ett notfrässtål så listband och fris kan förankras in i fiskbensmönstret.

Glöm inte att koppla på dammsugare, detta moment dammar mer än själva golvslipningen av fiskbensparkett

7. Montering listband & fris till färdigt fiskbensparkettgolv

Nu är dom svåra momenten med golvläggningen över. Med frisen är det smart att börja i ett hörn och gå hela vägen runt så mötet sker i motsatt ände. Ytterhörn rekommenderas att gera, alltså 45 graders vinkel medans innerhörn rekommenderas att överlappa varandra. Ibland är väggar krokiga så se till att hålla ca 10mm mot vägg. Mer om olika typer av friser finns att läsa mer här.

Våra massiva kortstavar

Stavparkett 204 mm Ek Natur

Dimensioner16x68x204 mm
1062kr/m²
Kampanj
Just nu
Ord. pris
Lagervara
- Levereras normalt inom 4-7 vardagar.

Stavparkett 408 mm Ek Natur

Dimensioner16x68x408 mm
1062kr/m²
Kampanj
Just nu
Ord. pris
Lagervara
- Levereras normalt inom 4-7 vardagar.

Sortering av Fiskbensparkett

Sorteringar av stavparkett är väldigt viktigt och är något som kan glömma bort när det kommer till val av trägolv. Fokus ligger mycket på mönster så det gäller att vara vaksam på andra detaljer som gör detta golv så otroligt populärt.

Natursortering är den vanligaste formen av av sortering och Nockeby Parketts tolkning av hur en natursortering skall se ut är ren från kvist, Möjligtvis någon enstaka nålkvist kan förekomma, Ingen ytved (splintved) får förekomma dock kan färgvariationer från mörk till ljus ek & variationer i ådring vara accepterad läs mer här. Rustik sortering skall innehålla kvist och ytved upp till 10% och Select Sortering av stavparkett får enbart ha radial ådring med mindre färgvariationer.

Nockeby Parkett är ledande aktör på den svenska marknaden när det gäller installationer av stavparkett i alla former av mönster och sorteringar vi har installerat 1000 tals kvadratmeter fiskbensparkett eller andra mönster med kortstav i Stockholm sedan 2006.

Läs mer om att slipa golv själv

Nu när installationen av ditt massiva trägolv är klart så måste det utföras en golvslipning och sedan ytbehandlas med lack, olja eller hårdvaxolja. Dessa produkter kommer i sin tur men väldigt många färgkombinationer. Att slipa golv kräver väldigt stor försiktighet så följ våra instruktioner på gör det själv slipa golv så kommer du lyckas med gott resultat!

Slipa ditt golv själv