Lackerade Trägolv - Golvlack

Hjälp med att välja rätt ytbehandling.

Vi på Nockeby Parkett har lång erfarenhet av olika ytbehandlingar, det är kärnan i vår verksamhet. Önskar du ett vackert golv har du hittat rätt, vi hjälper dig med att komma med förslag på olika ytbehandlingar.Här nedan finner du information om lackerade trägolv.

Vad gör behandlingen för trägolvet?

Golvlacken lägger sig ovanpå träet och skyddar på ett effektivt sätt. Lack går bra på det flesta träslag , men till bok och körsbär blir det bättre med Hårdvaxolja.

Hur ser ett lackat golv ut?

Det finns många olika typer av golvlacker så det går att få i olika nyanser och glanser, beroende på vad för känsla som eftersträvas. Det finns även lacker som är levande och kan vara svårt att skilja från oljade vaxade trägolv.

Vi använder endast lacker med bra uv skydd , det förhindrar att träet gulnar snabbt. Du kan även välja pigment i lacken, det är vanligt med vitt pigment sk Vitlasyr.

Med en lack med UV egenskaper så bevaras det nyslipade intrycket längre.

Slitstyrka?

Lack är även en av dom mest slitstarka ytbehandlingarna för trägolv, allt slitage sker på den skyddande filmen som gör att träet inte nöts.

Önskas en slitstarkare lack har vi 2 komponent lacker, med dessa får du ett extremt slitstarkt golv.

Vi har också oljebaserade golvlacker som Zar Ultra , Zar ultra blir mycket fin på massiva parkettgolv som stavparkett i fiskbensmönster. Zar ultra går även att få ultra matt med endast 10 i glans.

Underhåll för lackade golv

Lackade trägolv har väldigt lite underhåll, städning görs med ett anpassat rengöringsmedel och en fuktig mopp, tänk på att vatten inte ska ligga för länge på golvet utan du bör se det torka medans du jobbar.

Känner du att du fått mycket repor går det bra att använda polish, man kan även lackera över ytan utan att golvet behöver slipas trä rent. Detta kallas för att underhålls lackera.

Fördelar

  • Slitaget sker på lacken inte på träet
  • I princip underhålls fritt
  • Lätt städat
  • Golvet kan tas i bruk snabbt , dagen efter sista lackeringen
  • Ekonomisk för plånboken.

Nackdelar

  • Svårt att reparera tryckskador och repor på samma sätt som de
  • kan hos ett oljat eller hårdvaxoljat golv.
  • Vi större skada måste hela golvet slipas om , undantag är relativt nyslipade golv.
  • Fukt som tränger ner under lacken hittar inte ut igen och ger märka fuktskadade märken.
Lackering av ek parkett

Applicering av lack

Det finns många sätt att applicera lack, vanligast är pensel , roller eller stålspackel. Vi på nockeby använder oss av Roller och pensel, vi lackar alltid 3 lager för en slät och slitstark yta.

Miljö / Säkerhet

Dagens vattenburna lacker innehåller generellt sett en låg mängd lösningsmedel, oftast mellan 4-10%. Gällande emissioner så släpper lacker betydligt mindre än oljor och hårdvaxoljor. Vissa lacker klarar de allra tuffaste emissionsgränserna som finns till exempel EC1