Infärgning av trägolv

Infärgning av trägolv

Ge ditt golv ett lyft med pigmentering av trägolv, Infärgning av trägolv kan göras med flera olika tekniker och metoder. Den vanligaste formen av pigment eller bets är pigmenterad hårdvaxolja, denna poleras ut och sedan appliceras en transparant hårdvaxolja på toppen. Genom att rådfråga oss på Nockeby Parkett kan vi vägleda till just rätt ytbehandling och apliceringsmetod för ert unika trägolv.

När ett parkettgolv eller ett furugolv skall pigmenteras krävs det en betydligt högre försiktighet i golvslipningen än när man enbart har en naturell behandling detta då pigmentet tränger in i trät djupaste delar och slipningen inte uppfyller rätt nivå syns sliprosor betydligt mer.

Trälut

Lut kommer i olika färger och går att använda på både lövträd och barrträd. Främst används naturell lut med kalk eller vitlut med kalk på furu/grangolv för att förhindra/minimera gulningsprocessen.

Genom att använda sig av en lutbehandling slipper man ett gult golv på sikt samt en djupare och jämnare infärgning. Vi använder oss av Bona & Gammeldags träluts ytbehandlingar.

Lutbehandling är rekommenderat att användas på massiva trägolv och inte på lamellgolv då risken för stavsläpp ökar avsevärt.

Pigmenterad hårdvaxolja

Pigmenterad hårdvaxolja är den absoluta mest använda tekniken för att färga in ett trägolv. Det finns oändligt många färger att välja bland.

Använder man sig av en roller för att applicera hårdvaxolja blir färgen intensiv och med polermaskin får man ett mer genomskinligt pigmenterat utseende, Vi använder oss av Bona, Saicos & Pallmanns pigmenterade hårdvaxoljor.

Pigmentering av trägolv med trälut

Pigmenterad Olja

Pigmenterad olja ger en magisk infärgning då den tränger in i träts öppna porer och på så vis ger en tränar känsla. Att gå på ett oljat golv är det bästa som finns när det kommer till ytbehandlingar av trägolv. Vi jobbar uteslutet med Timberex pigmenterade oljor. Numera är det dock vanligt att toppa den pigmenterade oljan med en hårdvaxolja då den ger ett bättre skydd. Se detta utförda arbete på Lidingö med en 50% timberex uv + och 50% timberex Walnut medium.

Vitlasering av brädgolv

En enklare form av ytbehandling är vitlasering, detta görs med golvlack som antingen kommer färdigdoserad eller där man kan dosera vitheten själv. Oftas är en vitlasering billigare än hårdvaxolja och lutbehandling med vitt pigment då det går fortare att utföra samt är betydligt billigare i materialkostnader. Man får en stark och tålig ytan med lack som ytbehandling. När ett brädgolv inte förhandlas med Lut gulnar det och så är fallet med vitlasering. Vitlasering är enbart för furu/grangolv

Det finns fördelar med båda varianterna, dosera själv eller färdigdoserad vitlackering.

Att dosera vit komponent i lacken själv ger möjligheten att styra hur vitt golvet skall bli, det kan tyvärr inte göras med den redan doserade produkten som Bona erbjuder. Fördelen med Bonas Lack med vitt pigment i är att om man slipar ett intilliggande rum så blir färgen densamma.

Bilder på pigmenterade trägolv

Här kan ni se inspiration på olika parkettgolv vi på Nockeby Parkett infärgat.