Hårdvaxolja

Hjälp med att välja rätt ytbehandling
Vi på Nockeby Parkett har lång erfarenhet av olika ytbehandlingar, det är kärnan i vår verksamhet. Önskar du ett vackert golv har du hittat rätt, vi hjälper dig med att komma med förslag på olika ytbehandlingar. Här nedan finner du information om Hårdvaxoljade trägolv.

Vad gör behandlingen för trägolvet?

Hårdvaxoljan tränger in i trät samt lägger sig tunt ovanför och skyddar, Hårdvaxolja lämpar sig på alla träslag.

Vilken Hårdvaxolja använder ni?

Många års tester och produkterfarenhet har lämnat oss med 2 produkter på marknaden som överträffar allt annat.

Hårdvaxolja

Hur ser ett Hårdvaxoljat golv ut?

Hårdvaxolja trägolv påminner mycket om oljade golv, det är lena och sköna att gå på, du känner av trä känslan. Hårdvaxolja kombineras ofta med pigment för att få en ljusare eller mörkare känsla. Man kan även få hårdvaxolja i olika glans, från matt till blank. Vanligast är den matta.

Slitstyrka?

Hårdvaxolja är en mycket slitstark ytbehandling, den har ersatt den traditionella golvoljan i många hem, dels för den inte behöver underhållas på samma sätt som oljade golv och dels för den står emot spill och vatten mycket bättre.

Passar lika bra i kök & Hall som i övriga rum. 

Bilden nedan visar Fiskbensparkett med transparent Hårdvaxolja.

Bilden visar Fiskbensparkett med transparent Hårdvaxolja.

Fördelar

  • Framhäver strukturen i träet
  • Vackra infärgningar
  • Lätt städat och att underhålla själv
  • Enkelt att punkt reparera

Nackdelar

  • Kan lukta lite starkt första dagarna
  • Längre torktid än golvlack
  • Kräver underhåll

Applicering av Hårdvaxolja

Hårdvaxolja Appliceras i normalt 2 lager med undantag för vissa infärgningar som kräver 3 lager. Första lagret appliceras i regel med polermaskin eller roller, är det med pigmenterad vax så kan det spacklas ut innan för att sedan poleras in för en jämn infärgning. Sista lagret rollas eller poleras med polermaskin. Vi arbetar endast med kvalitets produkter som är väl beprövade.

Miljö / Säkerhet

Hårdvaxolja innehåller varierande mängd lösningsmedel allt mellan 10-60%, vanligtvis en typ utav nafta som kan ha en kraftig doft. Hårdvaxolja innehåller alkydolja och naturliga hartser som i reaktion men syre under härdning bildar aldehyder som kan vara irriterande för ögon och luftvägar. Regelbunden exponering kan vara allergiframkallande. Vanligtvis kan man känna en doft utav aldehyder de första två veckorna

Underhåll för Hårdvaxoljade golv

Hårdvaxoljade golv behöver underhållas var 4-5 år i hemmiljö.

Känner du att du fått mycket repor går det bra att använda underhållsvax, man kan även vaxa över ytan utan att golvet behöver slipas trä rent. Detta kallas för att underhållsvaxa.

Vi utför självklart underhåll av vaxade trägolv!

Läs mer om golvvård här

Bilden visar Fiskbensparkett med transparent Hårdvaxolja.